Ştefan Minovici, urmaşul familiei Minovici, a dat în judecată Primăria Capitalei, pentru că instituţia a autorizat un proiect care afectează statutul Muzeului Minovici
Succesorul familiei Minovici şi totodată, preşedintele Fundaţiei „Fraţii Minovici“, a dat în judecată Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), cerând instanţei revocarea donaţiei prin care municipalitate a preluat custodia asupra Muzeului Minovici, cunoscut şi ca Vila Minovici sau Vila cu clopoţei. Ştefan Minovici acuză instituţia că, în prezent, pe terenul aferent muzeului se derulează „activităţi pentru construcţia unui centru de restaurare, a unui depozit, au unei săli de conferinţe de 100 de locuri, precum şi a unei parcări de 16 locuri“.
75 de ani de degradare
De asemenea, acesta consideră acest proiect „un act de flagrant de ilegalitate ce contravene legilor româneşti şi celor ale Comunităţii Europene“. Mai mult, urmaşul familiei Minovici reclamă şi starea de degradare în care se află Muzeul de Artă Naţională Prof. Dr. Nicolae Minovici, dar şi că din numărul de 5.000 de exponate existente în muzeu acum 75 de ani, atunci când PMB a preluat custodia Vilei Minovici, în prezent au rămas doar 1.200, multe dintre ele fiind declarate casate. Vila cu clopoţei a fost donată Primăriei Capitalei în 1937.
Ionel Ioniţă, director al Muzeului Municipiului Bucureşti, nu este de acord cu acuzaţiile aduse de urmaşul familiei Minovici. „Este un proiect aprobat până şi de Ministerul Culturii, deci este legal din toate punctele de vedere. Ştefan Minovici nu gândeşte logic“, a explicat Ionel Ioniţă.
Reclame ilegale pe terenul muzeului
Pe lângă acuzaţiile că proiectul propriu-zis afectează statutul şi destinaţia Muzeului Minovici, încălcând actul sub care donaţia cădirii a fost făcută către PMB, Ştefan Minovici mai reclamă şi faptul că atât terenul parcului cul