Cota creditelor neperformante în portofoliul instituţiei financiare cu capital de stat a crescut de peste şase ori în ultimul trimestru al anului trecut şi a ajuns la 913 milioane de lei sau o treime din totalul banilor daţi cu împrumut. Conducerea Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) spune că înrăutăţirea acestui indicator a ieşit la iveală în urma unui control.
Anul trecut, cota creditelor nefavorabile în totalul împrumuturilor pe sistemul bancar al Republicii Moldova s-a redus cu circa 20%. Astfel, dacă la finele lui 2010 acest indicator era de 13,33%, apoi la sfârşitul lui 2011 a coborât la 10,66%. Tendinţa a vizat aproape toate băncile, mai puţin două instituţii financiare. E vorba, întâi de toate, de Universalbank, care în prezent este practic în faliment şi aşteaptă în următoarele zile verdictul BNM.
Situaţie gravă la capitolul calitatea creditelor
A doua instituţie unde se atestă o situaţie gravă la capitolul calitatea creditelor e singura bancă comercială a statului. Astfel, cota împrumuturilor neperformante a ajuns la circa o treime din totalul portofoliului de credite al Băncii de Economii (BEM).
Cel mai straniu este că în primele trei trimestre ale anului 2011, acest indicator s-a îmbunătăţit în permanenţă, coborând de la 9,45% (la finele anului 2010) până la 4,88% la sfârşitul lunii septembrie. În octombrie-decembrie însă cota creditelor nefavorabile a înregistrat un salt de 6,5 ori şi a ajuns la 913 milioane de lei, arată rapoartele financiare ale BEM.
Specialiştii de la această bancă au refuzat să comenteze situaţia şi să explice cauzele unei astfel de evoluţii.
Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM, spune că n-ar trebui să interpretăm acest fenomen ca ceva ieşit din comun şi l-a explicat prin controlul efectuat în august 2011 la BEM. „Echipa noastră a constatat că o parte din credite nu erau clasificate în conformitate