Îmi este din ce în ce mai clar că miza preşedintelui Traian Băsescu este resetarea actualului sistem politic din România, cu mari şi inevitabile consecinţe în societate şi economie.
Resetarea sistemului politic actual nu înseamnă doar apariţia de figuri noi, ci şi de noi structuri, mergând până la noi partide, noi centre de putere, noi alianţe, noi mesaje publice, un alt fel de legătură cu electoratul, şi enumerarea poate continua. Toate cărţile vor fi amestecate şi mai apoi împărţite pentru un joc nou, cu reguli noi. Este singura strategie care îi poate permite să îl detroneze pe Ion Iliescu din poziţia de Cel mai puternic om al tranziţiei din România. Dacă suprapunem această grilă de lectură peste discursul de miercuri seară vor ieşi nişte concluzii interesante. Ca de obicei, adversarii săi politici nu vor face asta şi tot ca de obicei se vor trezi conduşi cu 1-0 în ultimul minut de joc.
Prima concluzie: Traian Băsescu nu va ceda. Opoziţia trebuie să se obişnuiască cu această idee. Discursul emană determinare, iar Victor Ponta şi Crin Antonescu trebuie să găsească o altă strategie decât aceea de a-l pofti afară din ring. Dacă niciunul dintre cei doi lideri USL nu se va preda, probabil că vor cădea amândoi din fotoliile pe care le ocupă acum şi altcineva va căuta după această strategie. Traian Băsescu va ramâne principalul nod al politicii româneşti în următorii doi ani.
A doua concluzie: Protestele lucrează în favoarea lui. Oricât de paradoxal ar părea, odată absorbit şocul public al conflictului cu Raed Arafat, scandările de gen "Jos toate partidele!" sau fugărirea din piaţă a unor figuri politice îl ajută pe Traian Băsescu în atingerea obiectivului mai sus menţionat. Piaţa a creat nişte probleme imense în interiorul USL (vezi povestea ridicolă cu demisiile din Parlament sau contrele din ce în ce mai tăioase dintre domnii Ponta şi Antonescu), iar PD