Cererea redusă din partea populaţiei şi sprijinul fragil de finanţare reprezintă principalele cauze
Perspectivele de revigorare în acest sector sunt rezervate, în condiţiile în care se observă îngreunarea accesului la împrumuturile în valută
Singurele semnale pozitive sunt cele observate comparativ cu restul ţărilor din UE
Sectorul construcţiilor din România este în continuare într-o fază critică, fiind afectat de cererea redusă din partea populaţiei, care se află într-un proces de ajustare la raportul mai ridicat dintre serviciul datoriei şi venituri, rezultat din creşterea dobânzilor şi scăderea încasărilor şi din cauza sprijinului fragil de finanţare din partea sectorului bancar, investiţiilor străine şi guvernamentale, potrivit unui raport Coface, transmis ieri.
"Perspectivele de revigorare în acest sector sunt rezervate, în condiţiile în care se observă îngreunarea accesului la împrumuturile în valută. Astfel, conform noului regulament BNR care va intra în vigoare începând cu luna februarie 2012, se impune un avans de cel puţin 25% pentru creditele imobiliare în euro şi respectiv minimum 40% pentru creditele în alte valute străine, rambursarea creditelor de consum în mai puţin de 5 ani şi garanţii aferente de cel puţin 133% din suma împrumutată", arată raportul. Criza financiară a cauzat ajustări semnificative în acest sector. Astfel, conform ultimelor date publicate de INS, numărul de companii active din sectorul construcţiilor s-a redus cu 16% în 2010 comparativ cu 2008. În aceeaşi perioadă analizată şi pentru acelaşi sector, numărul mediu de salariaţi s-a redus cu 29%, cifra de afaceri s-a contractat cu 21%, iar rezultatul brut al exerciţiului s-a prăbuşit cu -80,51%.
Numărul de construcţii finalizate în primele 9 luni din 2011 a scăzut cu 9,5%
Conform INS, numărul de construcţii finalizate în primele tr