„Adevărul" a întocmit o listă a deciziilor dubioase emise de magistrați pe parcursul anului trecut. Sunt cele care au stârnit discuții aprinse sau au lăsat fără replică participanții la proces.
Achitarea fostului ministru de Interne Gheorghe Papuc şi a ex-comisarului Capitalei Vladimir Botnari. Cinci ani de închisoare pentru Adrian Nichifor, cel care a tras în fratele comisarului de la Nisporeni.
Toate hotărârile judecătorilor supranumiţi „raideri". Sunt doar câteva dintre deciziile care ne-au făcut să ne întrebăm pentru a câta oară despre calitatea actului Justiţiei din ţara noastră, cu riscul să fim criticaţi pentru subiectivitate. Nu este doar părerea noastră, ci şi a procurorilor care au instrumentat cazurile, a avocaţilor care şi-au apărat clienţii, a reprezentanţilor societăţii civile şi a ministrului Justiţiei.
Curtea Supremă de Justiție supărată iar pe jurnaliști: „Presa încearcă să implice instituția în dezbateri politice"
E dezamăgit şi Thomas Hammarberg, comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului. „Justiţia nu trebuie să depindă de alte structuri. Mai e mult de lucru la acest capitol", spune el. Uniunea Europeană s-a arătat gata să ne acorde zeci de milioane de euro pentru reformarea puterii a treia din stat. Între timp, unele instanţe rămân fabrici de manevre judiciare.
1. Achitarea lui Papuc şi Botnari.
Cu două zile înainte de Revelion, generalii Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari, acuzaţi de neglijenţă în serviciu soldată cu moartea unui tânăr în timpul protestelor din aprilie 2009, au fost declaraţi nevinovaţi de către magistraţii Judecătoriei Centru al Capitalei. „Da zdrastvuit nash sud, samîi gumannîi sud v mire! („Trăiască justiţia noastră, cea mai umană justiţie din lume", replică dintr-un film sovietic - n.r.)", jubila Gheorghe Papuc după pronunţarea sentinţei de achitare.
JUSTIŢIE MOLDOVE