Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a dat noi detalii despre negocierile privind acordul UE de guvernanta fiscala sau Tratatul Interguvernamental pentru o Uniune Economica, asa cum e denumit temporar, dar si despre prevederile pe care le doreste sau le-a obtinut deja Romania.
"Exista din start, posibilitatea ca statele din afara zonei euro sa poata alege ce prevederi sa aplice imediat si ce prevederi sa aplice doar din momentul aderarii la zona euro. O linie rosie pentru Romania a fost participarea statelor din afara zonei euro la reuniunile zonei euro, avand in vedere ca asta inseamna accesul la procesul de luare a deciziilor. Unele decizii sunt luate in zona euro, dar au influenta majora asupra tuturor statelor (...) participarea fara drept de vot, dar e foarte importanta pentru ca ai posibilitatea sa-ti expui punctele de vedere", a spus Orban pentru Ziare.com.
Ministrul a precizat si ca una dintre prevederile pentru care a insistat Romania, aceea ca statele care au datorii mult mai mici de limita stabilita la Consiliul European din 8-9 decembrie, de 60%, sa poata avea un deficit structural mai mare de 0,5%, a fost adoptata in textul stabilit pana acum.
"Exista aceasta prevedere in actualul text, dar care are doua chestiuni. Una e ca trebuie sa fie semnificativ mai mica decat 60% si a doua - daca nu prezinta probleme structurale, riscuri structurale pe termen lung. Asta e prevederea in momentul actual in text. Nu m-as grabi sa spun ca e un succes atat timp cat textul nu a fost adoptat", ne-a mai declarat Leonard Orban.
Nu avem intelegere - statele UE se contrazic
Ministrul a dezvaluit ca exista 5-6 subiecte pe care negociatorii europeni ai viitorului tratat nu se inteleg si care se spera ca vor fi rezolvate la Consiliul European din 30 ianuarie.
"Mai sunt cateva chestiuni de lamurit, s