Costurile de împrumut ale României au coborât la cel mai scăzut nivel din acest an. Protestele din ultima perioadă nu au afectat percepţia României pe pieţele financiare internaţionale, iar CDS-ul României a scăzut cu 12%. Optimismul a revenit pe pieţele financiare europene, iar analiştii consideră că Europa se apropie de o soluţie mai bună pentru criză. CDS-ul pentru România (costul asigurării contra riscului de default) a scăzut la 411 puncte pentru datoriile la 5 ani, cu 12% mai mic decat la începutul anului, potrivit money.ro.
De asemenea, Ministerul Finanţelor a obţinut luni, 23 ianuarie, cel mai mic cost începând cu luna aprilie 2010 la împrumuturile în lei din piaţa internă, după ce a vândut certificate de trezorerie de 1,27 miliarde lei la un randament de 5,87%, suma împrumutată depăşind de patru ori nivelul programat.
Trezoreria nu a mai plătit randamente sub 6% din aprilie 2010, când a vândut tot certificate la şase luni cu un randament de 5,74%.
Ministerul Finanţelor a împrumutat în anul trecut 51,5 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie, cu 25% peste valoarea sumelor atrase în 2010, de 41 miliarde lei. Tot de pe piaţa internă, Trezoreria a reuşit să atragă 1,4 miliarde euro prin emisiuni de titluri de stat, faţă de 2,53 miliarde euro în 2010. Piaţa aşteaptă în acest trimestru o primă emisiune de obligaţiuni de stat în lei pe 15 ani. Costurile de împrumut ale României au coborât la cel mai scăzut nivel din acest an. Protestele din ultima perioadă nu au afectat percepţia României pe pieţele financiare internaţionale, iar CDS-ul României a scăzut cu 12%. Optimismul a revenit pe pieţele financiare europene, iar analiştii consideră că Europa se apropie de o soluţie mai bună pentru criză. CDS-ul pentru România (costul asigurării contra riscului de default) a scăzut la 411 puncte pentru dat