Ţara iberică înregistra la sfârşitul anului trecut peste 5 milioane de şomeri (mai exact 5,3 milioane). Cu alte cuvinte, aproape 23% din populaţia activă a ţării nu are loc de muncă. Aflată în prag de recesiune, Spania nu a mai avut atâţia şomeri de 17 ani de zile.
Cum se explică această tendinţă negativă? Vasile Damian:
Astronomică! Aşa a calificat noul şef al guvernului spaniol, Mariano Rajoy, rata şomajului din ţara sa. Cu aproape 23% şomeri din populaţia activă a ţării, Spania atinge cel mai înalt nivel din toată Uniunea Europeană. Statisticile sunt şi mai dramatice la tinerii de sub 25 de ani: mai mult de unul din doi, peste 51% dintre ei mai exact, nu lucrează. Ce sperie este şi numărul de familii – 1,5 milioane – în care niciun membru al familie nu are un loc de muncă. În patru ani, Spania şi-a triplat numărul de şomeri trecând de la sub 8% în 2007 la rata de astăzi. dacă între 1995 şi 2008 ţara şi-a trăit epoca de aur, miracolul economic bazat în mare parte pe explozia pieţei construcţiilor, astăzi Spania e la pământ.
Executivul de dreapta mizează pe prezentarea cât mai rapidă a unei reforme care să modifice rigiditatea pieţei muncii. Până acum, cele două reforme adoptate de precedenta guvernare socialistă, fără acordul sindicatelor şi patronatului, nu reuşise să stopeze creşterea şomajului. De această dată, partenerii sociali au ajuns la un acord pe baza căruia echipa lui Mariano Rajoy va putea legifera. Odată adoptate aceste reforme structurale, Comisia Europeană ar putea îndulci putin obiectivul de reducere a deficitelor pe anul în curs.
Ce prevede însă noul acord cu sindicatele şi patronatul? Într-o ţară în care salariile sunt indexate pe inflaţie, patronatul cerea îngheţarea salariilor anul acesta şi în 2013. În urma negocierilor cu sindicatele, s-a ajuns la un compromis ce prevede măriri minime de 0,5% şi 0,6% în aceşti doi