Alex Goldiş
Critica în tranşee
De la realismul socialist la autonomia esteticului
Editura Cartea românească
Este primul studiu complex, de proporţii, documentat cu acribie care încearcă să privească sintetic şi global critica românească din perioada comunistă. Ea reface - spune editura - istoria decăderii şi a liberalizării criticii postbelice, prin stabilirea liniilor de forţă ale relaţiei dintre literatură şi ideologie. Nu în ultimul rând, studiul propune o meditaţie implicită asupra metodelor de investigaţie a unei perioade atipice, în care limbajul literar a fost permanent scurtcircuitat de cel politic. Cartea, mai spune autorul, "polemizează cu ideea personalităţii inefabile şi ireductibile a criticului, idee responsabilă într-o anumită măsură de interesul încă scăzut pentru stabilirea unor panorame sau sinteze critice."
Vartan Arachelian
Numele şi umbra
Editura RAO
Volumul de faţă, precizează editura, este realizat sub forma unui puzzle literar, o combinaţie genuină de eseu, proză şi reportaj, despre sine şi despre cei din generaţia sa, ca şi destine ale armenilor din România. Iar autorul însuşi afirmă în Argument: "Cartea aceasta e făcută din memorie, dar nu e o carte de memorii. (...) Nimic nu e greşit, întâmplător nici în viaţă, nici în carte. Chiar dacă pare o dezordine... perfectă! (...) E un caleidosop dinamic, încerc să-l montez cinematografic, cu panoramări rapide şi prim-planuri semnificative, secvenţe schiţate pe fugă, la fel ca viaţa pe care o retrăiesc când mă simt obligat să privesc în oglinda retrovizoare."
AdamBlake
Evanghelia după Iuda
Editura Trei
Traducere de Delia Ungureanu. Colecţia Fiction Connection. Ascuns înMarea Moartăse aflăsecretuldespremodul în carea muritcu adevărat Hristos. Un popor misterios trăieşte în apropiere. Comunitatea este urmaşa lui Iuda, apostolul hul