George Osborne, ministrul de Finanţe al Marii Britanii, a vorbit astăzi, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, despre condiţiile şi garanţiile pe care Marea Britanie le cere pentru a-şi majora contribuţia la FMI pentru a sprijini statele comunitare cu probleme.
Cu toate că Marea Britanie a declarat la sfârşitul anului trecut că va contribui la un nou vcehicul de finanţare în cadrul FMI, care să sprijine statele comunitare cu probleme, ţara nu va face acest lucru fără câteva garanţii clare şi numai dacă îi sunt respectate condiţiile, a declarat astăzi George Osborne, ministrul de Finanţe al Marii Britanii, prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Marea Britanie nu-şi va majora contribuţia către FMI fără o garanţie că noul vehicul de finanţare nu se va adresa exclusiv statelor cu probleme din zona euro. Totodată, banii trebuie să fie controlaţi "pe deplin" de FMI, fără orice altă intervenţie. Marea Britanie nu va participa nici dacă nu o fac alte state membre G20 (cele mai dezvoltate 20 de state din lume). Ultima condiţie este ca orice resurse noi de finanţare să nu fie folosite ca susbstitut pentru sprijinirea monedei unice europene.
"Lumea are nevoie să vadă culoarea banilor înainte de a contribui mai mult", a declarat acesta.
Osborne s-a arătat însă mai îngăduitor faţă de noul plan de salvare a zonei euro, care presupune funcţionarea în paralel a două fonduri de urgenţă, cel provizoriu (Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară - EFSF, cu o capacitate de 440 de miliarde de euro) şi cel permanent (Mecanismul European pentru Stabilitate - ESM, cu o capacitate de 500 de miliarde de euro).
Dacă zona euro va derula acest plan, ceea ce pare tot mai probabil, "asta ar putea foarte bine fi calea corectă şi, odată ce vedem asta, vom vedea discuta şi vom vedea dacă FMI are nevoie de mai multe resurse