Reprezentanţi ai 22 de state membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, au semnat joi, la Tokyo, un acord internaţional de protejare a drepturilor de autor intitulat ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), declanşând proteste atât online cât şi în stradă din partea utilizatorilor de internet, care se tem că o astfel de înţelegere antipiraterie va conduce la cenzură în mediul virtual.
Tratatul ACTA, privind combaterea pirateriei pe internet, semnat de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, nu va intra în vigoare până când nu va fi aprobat de Parlamentul European.
Acordul trebuie să fie ratificat de Parlamentul European, care îl va dezbate în iunie. Europarlamentarii sunt deja supuşi unor presiuni intense din partea activiştilor din ambele tabere.
Ambasadorul Poloniei în Japonia, Jadwiga Rodowicz-Czechowska, a semnat acordul la Tokyo. Într-un interviu pentru postul naţional polonez de televiziune, ea a spus că Polonia este una din multele ţări din UE care au semnat joi ACTA, printre aceste numărându-se Finlanda, Franţa, Irlanda, Italia, Portugalia, România şi Grecia.
Alte câteva ţări industrializate, printre care SUA, Canada şi Coreea de Sud, au semnat anul trecut acordul. Sprijinul Poloniei pentru ACTA a declanşat atacuri asupra site-urilor guvernamentale poloneze din partea grupului de hackeri Anonymus. Proteste de stradă la care au luat sute şi, în unele cazuri, mii de persoane, au izbucnit de asemenea în ultimele trei zile în Polonia.
Germania, Olanda, Estonia, Cipru şi Slovacia sunt singurele state din UE care nu au semnat ACTA. Un europarlamentar francez a părăsit procesul de examinare a înţelegerii, susţinând faptul că legislativul european participă la o ‘şaradă’.
ACTA a fost semnificativ modificată faţă de versiunile iniţiale, fiind înlăturată solicitarea ca utilizatorilor de internet descoperiţi că