Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 109 din noiembrie 2011 stabileşte reguli clare de guvernanţă corporativă pentru regiile autonome şi societăţile comerciale controlate de stat, de la alegerea membrilor Consiliului de Administraţie până la transparenţă în publicarea rezultatelor financiare şi a hotărârilor adunărilor generale ale acţionarilor. Analişti apreciază că aceste reguli sunt un pas important pentru eficientizarea companiilor de stat.
Guvernul a aprobat la finalul anului trecut codul de guvernanţă corporativă pentru companiile de stat, asumându-şi astfel transparentizarea activităţii unor societăţi cu afaceri de peste zece miliarde de euro, dar care fac profituri foarte mici din cauză că sunt administrate ineficient.
Ordonanţa de Urgenţă 109 stabileşte reguli clare privind alegerea membrilor consiliilor de administraţie (CA) şi obligă autorităţile care au în subordine companiile de stat să apeleze la serviciile unor firme de recrutare pentru selectarea candidaţilor pentru CA. Mai mult, ordonanţa spune că cel mult doi membri ai CA vor putea fi aleşi din rândul funcţionarilor publici.
Aceste reguli, împreună cu campania de recrutare a unor manageri din mediul privat pentru principalele companii de stat, reprezintă un pas important în eficientizarea activităţii acestor companii, consideră analiştii.
"Lucrăm cu Guvernul şi FMI pentru aplicarea regulilor de guvernanţă corporativă la nivelul companiilor de stat. Salutăm adoptarea de către Guvern a ordonanţei privind guvernanţa corporativă, care va transparentiza activitatea companiilor de stat şi va avea implicaţii imense pe viitor pentru România", a declarat Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Asset Management, prezent miercuri la deschiderea şedinţei de tranzacţionare a BVB. Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, se nu