Decidenții politici ai zonei euro se pregătesc să reevalueze mărimea și termenii planului de asistență financiară pentru Grecia, în valoare de 130 de miliarde de euro, conceput anul trecut, în funcție de rezultatul negocierilor cu creditorii privați asupra restructurării datoriei grecești, negocieri care s-au reluat, joi, la Atena.
Lucas Papademos, premierul Greciei, și Evangelos Venizelos, ministrul de Finanțe, au întreținut discuții, joi seara, asupra unei noi propuneri de restructurare a datoriei oferită de reprezentanții deținătorilor de obligațiuni suverane grecești în valoare de 200 de miliarde de euro. Majoritatea participanților și observatorilor sunt optimiști că un acord va fi atins înainte de summitul liderilor Uniunii Europene de la Bruxelles, de luni, anunță publicația financiară „Financial Times”.
Investitorii privați oferă concesii
Conform unor persoane familiare cu această propunere, Charles Dallara și Jean Lemierre, liderii comitetului deținătorilor de obligațiuni care negociază cu Grecia, ar fi dispuși să ofere concesii asupra dobânzilor noilor obligațiuni, fapt care ar reprezenta pierderi mai mari pentru investitorii privați, pierderi care, însă, ar putea fi compensate dacă economia țării își va reveni puternic.
O declarație publicată ieri seară stipula că discuțiile s-au axat pe problemele tehnice și legale și că „acesta au avansat”. Discuțiile vor continua și astăzi.
Consecințele unei dobânzi mai reduse
O dobândă mai redusă a obligațiunilor pe termen foarte lung care vor înlocui obligațiunile grecești scadente va permite Greciei să-și reducă rata datoriei de la 160% la 120% din PIB până în 2020, fapt care ar face datoria sustenabilă, consideră Fondul Monetar Internațional. În același timp, însă, pierderile suferite de investitori vor depăși limita de 70% impusă anterior de investitorii p