Atragerea fondurilor europene, crearea locurilor de munca si redeschiderea exploatarilor miniere au fost principalele teme economice abordate in discursul presedintelui Traian Basescu, menite sa calmeze situatia tensionata din tara, care planeaza de aproape doua saptamani asupra Romaniei.
Wall-Street.ro va prezinta cele mai importante teme economice atinse de seful statului in discursul sau, dar si cat de realiste sunt in acest context economic.
1. Populatia a scos tara din recesiune
Presedintele a recunoscut ca masurile precum cresterea taxei pe valoarea adaugata (TVA), reducerea salariilor in sectorul bugetar, introducerea contributiei pentru sanatate la pensiile de pana la 750 lei i-au determinat pe oameni sa iasa in strada, dar ca datorita eforturilor populatiei, Romania a iesit din recesiune.
“Sper ca la mijlocul lunii februarie cifrele de la Statistica sa confirme ca am inregistrat o crestere economica in jurul a 2,5% din PIB”, a afirmat Basescu.
Anul 2011 a fost unul benefic pentru economia Romaniei. Desi, analistii estimau la inceputul anului trecut ca PIB-ul va avansa cu 1,5% in 2011, recolta buna din agricultura a turat la maxim motoarele economiei.
Cu toate acestea, 2012 nu se anunta un an prea optimist pentru Romania, avand in vedere ca analistii dau ca sigura intrarea zonei euro in recesiune. Previziunile merg de la o crestere economica de 0,8%, prognoza oferita de curand de BERD, dupa ce, in luna octombrie a anului trecut, economistii institutiei internationale vedeau un avans de 3,8%, pana la 2,25%, nivel estimat de guvern in scrisoarea de intentie catre Fondul Monetar International (FMI).
2. Absortia fondurilor europene, prioritara pentru crearea de locuri de munca
Guvernul si-a propus pentru acest an atat o crestere economica ambitioasa, cat si o tinta de deficit bugetar redusa, de 1,9% din PIB. Ce