Concurenţa între spitalele de stat şi cele private şi un buget consistent ar resuscita Sănătatea, crede reputatul chirurg Ioan Lascăr. O cifră corectă ar fi 8% din PIB, adică o sumă dublă faţă de cea actuală. Sursa: LIBERTATEA
Deşi lucrează la stat (Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti), profesorul Ioan Lascăr, preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, consideră că doar "competiţia creşte calitatea" şi spune că românii deja nu mai închid ochii la dotări şi servicii proaste.
Fructificarea sectorului privat nu va lăsa săracii să moară în stradă, crede medicul, pentru că asigurările sociale, prin pachetul minim garantat de servicii, vor acoperi necesităţile bolnavilor, inclusiv intervenţii chirurgicale şi investigaţii complexe.
Pentru ca Sănătatea să meargă bine, este nevoie să se aloce fonduri mai mari acestui domeniu.
EVZ: Care sunt principalele direcţii de reformare a Sănătății?
Ioan Lascăr: Există patru direcţii: reabilitarea infrastructurii spitalelor, schimbarea modului în care sunt organizate unităţile spitaliceşti, managementul eficient al resurselor umane şi buna gestionare a banilor care vin în sistem.
Rambursările echitabile către spitalele de stat şi cele private sunt o soluţie? Spitalele private să zică "fac eu operaţia, pe aceiaşi bani, dar în condiţii mai bune".
Acest lucru ţine de managementul banilor şi este un lucru bun. Am convingerea că privatul reprezintă o alternativă necesară care să propulseze sistemul. Pacientul trebuie motivat prin dotare tehnică, medici performanţi şi servicii civilizate. Cât despre preţuri, nu cred că vor fi aceleaşi şi la stat, şi la privat, pentru că depinde ce materiale se folosesc, cine te operează- un medic tânăr sau un profesor, dar fiecare poate regla acest lucru în funcţie de tipul de asigurare ales.
Sunt medicii de la stat d