Executivii de la Gabriel Resources și European Goldfields, firme care intenționează să exploateze aurul din România, se plasează în TOP 10 cei mai bine plătiți CEO din Canada, conform informațiilor publicate în această săptămână de MSM Money.
Astfel, Jonathan Henry, CEO la Gabriel Resources (care deține 80,69% din Rosia Montana Gold Corporation), este creditat de MSM Money cu venituri obținute în 2010 în valoare de 11.695.706 dolari (mai ”pe scurt”: 11,69 milioane de dolari). Această sumă, obținută din cumularea salariului, bonusurilor și, mai ales, de opțiuni pe acțiuni, îl clasează pe poziția a 10-a a clasamentului celor mai bine retribuiți executivi din Canada.
Martin Konig, omologul său de la European Goldfields (companie care are interese în proiectele de extragere a aurului din județul Hunedoara), se află pe locul al 5-lea al clasamentului cu venituri totale în 2010 de 14.827.160 dolari (14,82 milioane de dolari).
De remarcat că în topul pe 2009 (dat publicității la începutul anului trecut), prima poziție era ocupată de Aaron Regent, șeful de la Barrick Gold (altă companie care are interese în aurul românesc și, mai nou, vizează și cuprul de la Roșia Poieni), cu venituri de 24.217.040 dolari (24,21 milioane de dolari).
***
Acestea sunt cifrele seci. Cu câteva mențiuni. Executivii de la Gabriel Resources și European Goldfields conduc afaceri care n-au exploatat nici măcar un gram de aur sau alt minereu până în acest moment. Așadar, nu au produs nimic. Oamenii ăștia nu au inventat coada la mătură, capul cuiului sau cine știe ce altă tehnologie revoluționară. Nici măcar experți în minerit nu sunt. Expertiza lor e în ”relaționare”. Cu tot ce înseamnă acest lucru.
Mai mult, un calcul făcut după studiul de fezabilitate realizat în 2009 de Independent Mining (Tucson, SUA) pentru RMGC arată că veniturile lui Jonathan Henry sunt de apr