Ţările creditoare, la fel ca şi băncile, ar trebui să renunţe şi ele la o parte din datoriile Greciei, a declarat preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker. Declaraţiile oficialului european vin în contextul în care negocierile privind ştergerea a aproximativ 100 de miliarde de euro, din datoria publică de circa 350 de miliarde a Greciei, se află într-un impas major.
Fără a avansa cifre, Jean-Claude Juncker consideră că, după un eventual acord (în curs de negociere) între Atena şi băncile private cu privire la renunţarea la 50% din datoriile greceşti, ţările creditoare vor trebui “să-şi pună întrebarea dacă nu ar fi nevoie şi de un ajutor public”.
Obiectivul vizând reducerea datoriei publice a Greciei la 120% din PIB – nivel considerat sustenabil de Fondul Monetar Internaţional – „nu poate fi atins doar prin simpla reducere a datoriei private”, a declarat Jean-Claude Juncker, care este şi prim-ministru al Luxemburgului, pentru jurnaliştii cotidianului german Standard, potrivit agenţiei de presă Agerpres.
Citeşte aici care este stadiul negocierilor privind reducerea datoriei publice a Greciei
Cea de-a treia rundă de negocieri între autorităţile de la Atena şi creditorii privaţi are drept obiectiv ajungerea la un acord vizând schimbul voluntar de bonduri care ar rezulta în ştergerea a aproximativ 100 de miliarde de euro din datoria de 350 miliarde de euro a Greciei. Acordul ar presupune că creditorii privaţi ar accepta o reducere ("haircut") de cel puţin 50% a valorii nominale a bondurilor greceşti în valoare de 200 de miliarde de euro pe care le deţin.
Junker susţine că şi BCE ar trebui să se implice în negocierile privind reducerea datoriei Greciei
Într-un interviu separat acordat joi cotidianului francez Le Figaro, acelaşi Jean-Claude Juncker a declarat că şi problema participării BCE la negocierile privind restr