Concediile de maternitate sunt conditionate de contributia de 0,85%
Pentru ca viitoarele mamici sa poata beneficia de cele trei concedii specifice perioadei in care sunt insarcinate sau in care au nascut deja, trebuie sa se asigure ca au contribuit pe o perioada de minim o luna la stagiul de cotizare pentru aceste beneficii
Multe din viitoarele mamici se confrunta cu dileme referitoare la concediile dedicate perioadei in care sunt insarcinate si la aspectele legale de care trebuie sa aiba grija cand vine vorba de acordarea acestor concedii. De retinut este faptul ca plata unui procent de 0,85% din salariu, efectuata pe cel putin o luna de zile, garanteaza incasarea indemnizatiilor aferente celor trei concedii pe care viitoarea mama le poate primi, fiind de notorietate faptul ca plata acestora este destul de consistenta si contribuie semnificativ la bugetul familiei.
In cazul in care viitoarea mamica este angajata, angajatorul are obligatia de a o informa si de a face plata acestei contributii de 0,85%, iar in cazul in care desfasoara activitati autorizate pe cont propriu, va trebui sa informeze personal autoritatile financiare.
Exceptiile de la regula de 0,85%
Cum mai toate regulile au si exceptii, nici aceasta contributie nu se dezice, astfel ca femeile scutite de contributia de 0,85% sunt cele care au parcurs concediul de maternitate, sunt studente la cursurile unei facultati sau primesc pensie de invaliditate.
Concediul de risc maternal
Tot ceea ce implica ideea de risc trebuie tratat cu o mai mare grija si necesita o protectie sporita, iar riscul maternal reprezinta un motiv consistent pentru a-i fi acordate mamelor drepturi suplimentare. Salariatele insarcinate, cele care au nascut recent sau cele care alapteaza sunt beneficiarii directi ai acestui concediu, fiind indreptatite sa solicite angaja