La festivitatea solemnă desfăşurată în Bundestag, Parlamentul Federal German, a participat şi criticul literar Marcel Reich-Ranicki, în vârstă de 91 de ani, supravieţuitor al Holocaustului. Acesta a ţinut o cuvântare în care a evocat perioada petrecută în ghettoul de la Varşovia. Preşedintele parlamentului, Norbert Lammert, a amintit de conferinţa de la Wannsee, unde, în urmă cu 70 de ani, s-a luat decizia „soluţiei finale”.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok:
În Parlamentul Federal de la Berlin s-a desfăşurat vineri o şedinţă solemnă dedicată Zilei internaţionale a Holocaustului, Această zi aminteşte de eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz, pe data de 27 ianuarie 1945, de către armata sovietică, şi este dedicată milioanelor de victime ale prigoanei rasiste. Amintind de genocidul naziştilor, preşedintele Bundestag-ului, Norbert Lammert, a spus că o prioritate a politicii germane este garantarea condiţiilor pentru orice om de a trăi în Germania fără teama de a fi prigonit.
Ca invitat de onoare a vorbit în faţa plenului criticul literar Marcel Reich-Ranicki, azi în vârstă de 91 de ani. El a precizat că nu vorbeşte în calitate de istoric, ci în cea de martor. Reich-Ranicki a relatat, pe larg, despre perioada petrecută în ghettoul de la Varşovia, despre frica de moarte a celor închişi, despre ororile comise de trupele naziste. Părinţii lui Reich-Ranicki nu au supravieţuit Holocaustului. Au fost ucişi în lagărul de la Treblinka.
Preşedintele Parlamentului nu a uitat să amintească de planificarea Holocaustului şi de momentul în care naziştii au hotărât să distrugă, în întregime, populaţia evreiască europeană. Acest moment a fost marcat de întâlnirea unor lideri nazişti, în urmă cu 70 de ani, într-o vilă situată lîngă lacul Wannsee din Berlin.
Conferinţa de la Wannsee
Întrunirea care a avut loc pe dat