Guvernul a ţinut în frâu bugetul pe 2011 datorită creşterii veniturilor din TVA şi accize şi tăierii bugetelor alocate asistenţei sociale şi salariilor bugetarilor.
gândul vă prezintă o analiză a execuţiei bugetare de anul trecut, în care sunt evidenţiate atât evoluţiile veniturilor şi cheltuielilor, cât şi problemele legate de cheltuielile foarte mari făcute de Guvern în decembrie 2011, dar şi situaţia din ce în ce mai grea a bugetului de pensii de stat, al cărui deficit a crescut anul trecut cu jumătate de miliard de euro, până la 3 miliarde de euro.
În 2011 Guvernul a reuşit să respecte ţinta de deficit bugetar, de 4,4% din PIB, asumată faţă de FMI şi de Comisia Europeană, pe care a fost fundamentat bugetul.
Per total, anul trecut statul a avut venituri de 43,12 miliarde de euro la bugetul general consolidat, cu circa 3 miliarde de euro mai mari decât în 2010, şi cheltuieli de 48,7 miliarde de euro, cu 740 de milioane de euro mai mari decât în anul precedent.
Astfel, deficitul bugetar a scăzut de la 8 miliarde de euro în 2010 la 5,66 miliarde de euro anul trecut, respectiv de la 6,5% din PIB la 4,35% din PIB, conform execuţiei bugetare preliminară.
Punctele de bază ale politicii fiscale a Guvernului în acest demers au fost creşterea consistentă a veniturilor din TVA, de la 9,34 miliarde de euro în 2010, la 11,38 miliarde de euro anul trecut, dar şi scăderea cheltuielilor cu salariile bugetarilor cu circa un miliard de euro, de la 10,19 la 9,14 miliarde de euro în perioada precizată.
O execuţie bugetară aparent bună, care poate fi înşelătoare
Deşi, la prima vedere, execuţia bugetară pe anul trecut pare a fi încurajatoare, economiştii atrag atenţia că sunt, în continuare, unele probleme legate de cifrele oficiale privind felul în care au fost încasaţi şi cheltuiţi banii publici în 2011.
"În acest moment este greu, dacă nu