Conducatorii auto detinatori de polite Casco care au ghinionul de a nu-si mai putea continua drumul din cauza blocarii soselelor ca urmare a ninsorii si viscolului ar trebui sa sune la asiguratori inainte de a lua decizia de a-si abandona autoturismele in camp si de a se adaposti de intemperii.
Asta pentru ca este foarte important sa afle cu precizie in ce conditii vor fi sau nu despagubiti de catre firmele de asigurari pentru eventualele daune suferite de masini dupa ce au fost abandonate. De asemenea, inainte de a pleca la drum, soferii ar face bine sa citeasca cu atentie contractele de asigurare Casco pentru a fi la curent cu clauzele care se aplica in astfel de situatii.
Obligatii de prudenta
In primul rand, trebuie stiut ca cele mai multe polite Casco de baza nu acopera riscurile de furt si vandalism, aceste doua riscuri putand fi incluse in acoperire cu conditia achitarii unei prime de asigurare suplimentare si a acceptarii unor fransize (acea parte din prejudiciu care ramane in sarcina asiguratului, exprimata in suma absoluta sau ca procent din suma asigurata).
In cazul furtului sau vandalizarii masinilor abandonate de catre soferi ca urmare a unor conditii meteo defavorabile, cum ar fi cele cu care se confrunta acum Romania, conducatorii auto trebuie sa fie atenti sa indeplineasca toate obligatiile care li se impun de catre asiguratori pentru ca acestia sa despagubeasca aceste prejudicii.
Ca regula generala, asiguratii Casco au obligatia de a face tot ceea ce tine de ei pentru a impiedica aparitia riscurilor asigurate. De asemenea, ei trebuie sa se intereseze la asiguratori in ce masura actul de a-si abandona autovehiculele pentru a se feri de intemperii poate fi interpretat ca o forma de neglijenta, de natura sa faciliteze aparitia riscurilor de furt si vandalism si, in consecinta, sa atraga refuzul firmelor de asig