Parlamentul bulgar a dat mandat guvernului Borisov să semneze pactul bugetar european, fără să-şi ia însă angajamente de contribuţie financiară înaintea aderării ţării la moneda unică euro.
Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov:
Parlamentul a condiționat participarea țării la Tratatul de stabilitate, coordonare și guvernare de neacceptarea unor angajamente financiare sau prilejuite de armonizarea politicii fiscale. Sofia va aplica în întregime Tratatul de la data aderării sale la zona euro și după ce va fi abrogat articolul 5 din condițiile de aderare a Bulgariei și României la Uniunea Europeană.
Decizia a fost adoptata cu voturile a 129 din cei 240 de deputați. Unul a fost „împotrivă”, 48 – cea mai mare parte socialiști, s-au abținut de la vot.
Guvernanții din partidul Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei și opoziția socialistă au lansat ipoteze contradictorii cu privire la cauzele care au stat la baza crizei datoriilor.
Parlamentul va ratifica numai prevederile pachetului 3, care introduce așa-zisa regulă de aur pentru stabilitatea fiscală și va accepta eventuale sancțiuni dacă deficitul va depăși limita permisă de 3% din PIB.
A fost respins în întregime pachetul 4, referitor la politica economică comună și la armonizarea fiscală.
Cu câteva zile în urmă însă, viceprim-ministrul și ministru de finanțe Simeon Djankov a declarat că este posibilă acceptarea în întregime de pe acum a tuturor prevederilor tratatului. Dreapta parlamentară a sprijinit propunerile guvernului. Fostul premier Ivan Kostov a cerut ca Bulgaria să-și rezerve dreptul la vot în cadrul reuniunilor dedicate politicii financiare comune. El a insistat asupra simplificării procedurii de primire de noi membri ai zonei euro.
Ex-premierul și președintele Partidului Socialiștilor Europeni Serghei Stanișev a caracterizat viitorul tratat d