România a făcut progrese în ultimele luni şi nu va intra în recesiune în 2012. Prognoza de creştere economică pentru acest an va fi probabil redusă uşor. Politicul trebuie "să ţină linia" agreată cu FMI şi Comisia Europeană, "ca să nu existe derapaje în acest an". Declaraţiile au fost făcute la RFI de reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, Mihai Tănăsescu.
Reporter: Cum a evoluat România din punct de vedere economic, de la ultima vizită de evaluare a FMI?
Mihai Tănăsescu: Din punct de vedere economic, cred că s-au făcut progrese în ultimele luni, în special prin aprobarea bugetului pe 2012, continuarea reformelor structurale, în special la nivelul companiilor de stat şi nu în ultimul rând, printr-o politică financiară stabilă şi o politică monetară care a condus către o inflaţie foarte-foarte joasă, ceea ce va permite României în perioada lunilor următoare să aibă o traiectorie predictibilă în ceea ce priveşte finanţarea de care are nevoie. Sunt în grafic aceste progrese, au fost bine măsurate, cântărite şi urmează să fie implementate.
Rep.: Va fi modificată prognoza de creştere economică a României pe 2012?
M.T.: În momentul de faţă, există discuţii între autorităţi, Fondul Monetar, Comisia Europeană, pentru noua prognoză a creşterii economice pe 2012. Ea nu va fi mult diferită faţă de prognoza din toamnă. Probabil va avea o uşoară decelerare faţă de estimarea din toamnă, în linie cu ceea ce se întâmplă în Europa.
Rep.: Cât de mare este riscul ca România să intre în recesiune anul acesta?
M.T.: România nu va avea recesiune în anul 2012. România îşi va continua drumul ei de creştere economică, într-o viteză mai mare sau mai mică, în funcţie de anumiţi factori, unul dintre ei fiind modul în care România va reuşi să atragă mai repede, mai bine, mai transparent fondurile europene. Este cheia în