Sute de chinezi lucrează în condiţii dure de muncă la fabricile unde sunt produse şi asamblate gadget-urile gigantului american Apple, scrie The New York Times în ediţia de joi.
Programul încărcat al angajaţilor care lucrează pentru principalii furnizori ai companiei a intrat în atenţia presei şi a grupurilor de protecţia muncii odată cu lansările iPhone-ului, a iPad-ului sau a altor produse râvnite de milioane de entuziaşti Apple.
Cu toate acestea, Apple nu a reuşit să facă ceva în privinţa felului în care se comportă firmele subcontractante cu angajaţii lor. Furnizorii au dat dovadă de o disponibilitate ieşită din comun atunci când s-au angajat să se ridice, indiferent de costul uman, la cerinţele gigantului american, scriu jurnaliştii străini care au vorbit cu mai mulţi foşti directori Apple.
Fost oficial Apple: Profitul mic al furnizorilor îi determină să nu ia în seamă costul uman
"Poţi să impui orice regulă vrei, însă aceasta este inutilă dacă nu le permiţi furnizorilor o marjă de profit astfel încât să-şi respecte angajaţii", a declarat un fost director Apple care a atras atenţia că furnizorii îşi vor asigura profitul făcând rabat la condiţiile de muncă ale angajaţilor.
Aşa se face că în urmă cu doi ani, 137 de muncitori de la Foxconn, cel mai mare furnizor ai companiei şi una dintre puţinele companii din lume care are o capacitate de producţie suficientă pentru a face faţă fluxului mare de produse Apple, au fost răniţi după ce li s-a cerut să folosească un produs chimic periculos pentru a curăţa ecranele telefoanelor. Anul trecut, patru chinezi au fost ucişi şi alţi 77 răniţi în urma unor explozii care au avut loc la două fabrici ale companiei.
Cifra de afaceri a furnizorilor Apple creşte cu milioane de dolari datorită "încrederii" gigantului american
De fiecare dată când în piaţă apar zvonuri despre viitoarele produse