Autorităţile române negociază cu reprezentanţii Băncii Mondiale o linie de credit de tip preventiv în valoare de un miliard de euro, pentru a susţine bugetul ţării, a declarat Francois Rantrua, country manager pentru România al băncii, într-un interviu acordat agenţiei Bloomberg.
Guvernul urmează să decidă mai târziu dacă va accesa sau nu fonduri din acest acord, a mai spus Rantrua.
Potrivit acestuia, după aprobarea liniei de credit, Banca Mondială se va alătura FMI şi Comisiei Europene în cadrul acordului financiar preventiv cu România.
FMI şi CE pun la dispoziţia Guvernului 5 miliarde de euro, pentru a fi accesate în cazul unor turbulenţe pe pieţele financiare. România nu a tras încă fonduri din acordul preventiv.
„România va trebui să îndeplinească anumite măsuri, aflate în prezent în discuţie. Durata liniei de credit poate fi de până la trei ani", a spus Rantrua.
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat în decembrie, pentru Mediafax, că autorităţile române vor încheia în primăvara anului acesta un nou acord cu Banca Mondială, de tip preventiv, similar celui cu FMI, prin care România va putea trage bani de la instituţia internaţională dacă va fi necesar.
O misiune a FMI condusă de Franks se află la Bucureşti începând de miercuri şi până la data de 6 februarie, pentru a patra evaluare a acordului cu România.
România a prelungit acordul cu FMI din 2009-2011 printr-un acord de tip preventiv în valoare de circa 3,5 miliarde de euro.
Acordul cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială, bani care nu au mai fost viraţi în acordul anterior. BM a aprobat în decembrie acordarea tranşei de 400 de milioane de euro.