Ministerul Economiei considera ca nu vor exista probleme deosebite in asigurarea cantitatilor necesare pentru aprovizionarea cu gaze naturale pe intreg teritoriul tarii, in ciuda conditiilor meteorologice nefavorabile. La randul sau, GDF SUEZ Energy Romania sustine ca pana in prezent nu s-au inregistrat probleme in alimentarea cu gaze a consumatorilor. Pe de alta parte, au fost suplimentate importurile.
Pentru ianuarie 2012, ponderea importurilor in structura amestecului de gaze naturale pentru consumatorii industriali a fost stabilita la 42%, iar pentru consumatorii casnici la 8%, potrivit datelor ANRE.
"La solicitarea ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, in ultima perioada au loc, zilnic, la sediul ministerului, analize referitoare la situatia sistemului national de transport gaze naturale si asigurarea cantitatii necesare pentru mentinerea presiunii in sistem", informeaza Ministerul Economiei.
La solicitarea HotNews.ro, GDF Suez informeaza ca Distrigaz Sud Retele monitorizeaza in permanenta evolutia presiunii gazelor naturale in principalele puncte de interconexiune cu reteaua nationala de transport a Transgaz. "Pana in prezent, nu s-au inregistrat probleme in alimentarea cu gaze naturale in judetele deservite de catre Distrigaz Sud Retele", sustine GDF Suez Energy.
"Obligatiile de inmagazinare au fost indeplinite prin contracte incheiate cu operatorii de inmagazinare si cu furnizorii care inmagazineaza gaze pentru GDF SUEZ Energy Romania. Aditional, compania a suplimentat cantitatile de gaze din import pentru a acoperi varfurile de consum din aceasta perioada", mai precizeaza GDF Suez Energy.
UPDATE "Cererea de gaze naturale este mai mare decât volumele disponibile din producţia internă curentă sau din import. Din acest motiv, furnizorii de gaze trebuie să procure în avans, atât din