După ce au renunţat la orice condiţie în negocierile cu FMI şi după ce premierul Viktor Orban a fost nevoit să-i abordeze pe reprezentanţii UE pentru a-i convinge să revină la masa negocierilor, maghiarii s-au răzgândit şi spun că relaţia lor cu Fondul este precum cea dintr-o familie şi că "nu se milogesc pentru bani".
"Avem o relaţie familială cu Fondul Monetar Internaţional. Ungaria este acţionar în cadrul FMI, aşa că instituţia nu poate fi comandantul nostru. Suntem acţionari minoritari, dar suntem acţionari şi, mai mult, facem parte din UE", a declarat în faţa unei comisii parlamentare Gyorgy Matolcsy, ministrul Economiei de la Budapesta, citat de "Portfolio".
"Nu ne milogim pentru bani, nu suntem forţaţi. Suntem o familie, iar Ungaria are dreptul să beneficieze de program preventiv de asistenţă financiară", a adăugat acesta.
CITEŞTE ŞI
Ungaria, în corzi. Forintul ajunge la un nou minim istoric faţă de euro
Ungaria este împinsă către un nou împrumut de la FMI
Cum să afunzi o ţară în criză. Măsurile care au adus Ungaria în pragul colapsului
Ce fac maghiarii pentru bani. Condiţiile puse de UE şi de FMI pentru un nou împrumut
2012 nu a început în cel mai fericit mod pentru vecinii maghiari. Budapesta a cerut iar ajutorul FMI, după ce a încheiat ultimul acord extern cu scandal, forintul a atins noi minime în raport cu euro, iar costurile de împrumut şi primele de risc ale statului ajung la cote-record. Cum s-a ajuns aici?
În urmă cu un an, maghiarii întorceau spatele FMI şi încheiau cu declaraţii dure un acord de asistenţă financiară luat rapid în toamna lui 2008, când statul se afla în pragul colaspului.
Vecinii de la Vest au închis uşa în nas reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional în august 2010, însă au fost nevoiţi să ceară un nou împrumut la sfârşitul anu