În fiecare an, în data de 27 ianuarie, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Aducerea moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur, în anul 438, la Constantinopol.
Această sărbătoare este închinată unui eveniment care a fost considerat în secolul al V-lea o binemeritată reconciliere duhovnicească a familiei imperiale bizantine în faţa personalităţii istorice a Sfântului Ioan Gură de Aur. Prin aducerea la Constantinopol a moaştelor sfântului, împăratul Teodosie al II-lea a dorit să îndrepte nedreptatea pe care părinţii săi, Arcadiu şi Eudoxia, au făcut-o prin scoaterea sfântului Ioan Gură de Aur din scaunul de Arhiepiscop al Constantinopolului şi exilarea acestuia. Ei au recurs la această măsură pentru a-l îndepărta de credincioşii din capitala Imperiului asupra cărora avea o influenţă deosebită. La 16 aprilie 404, în sâmbăta Sfintelor Paşti, a fost scos cu sila din biserica Arhiepiscopală a Constantinopolului de ostaşii împărătesei Eudoxia şi a fost închis în reşedinţa Arhiepiscopiei, sub formă de arest la domiciliu. La 20 iunie 404, cu aprobarea împăratului Arcadius, a fost exilat într-o localitate din Asia Mică. A decedat pe 14 septembrie 407, după ce s-a împărtăşit cu Sfintele Taine. După 31 ani, adică la 27 ianuarie 438, împăratul Teodosie al II-lea, fiul lui Arcadius, îndrumat de sfatul duhovnicesc al patriarhului Proclu, a adus moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur din localitatea Comane, la Constantinopol. Putem spune că Sfântul Ioan Gură de Aur este, pe bună dreptate, unul dintre cei mai mari Sfinţi Părinţi ai Bisericii din istoria de 2000 de ani a creştinismului.
În fiecare an, în data de 27 ianuarie, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Aducerea moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur, în anul 438, la Constantinopol.
Această sărbătoare este închinată unui eveniment care a fost considerat în secolul al V-lea o binemeritată reconciliere duhovnicească a familiei