După trei zile în care viscolul şi-a făcut de cap în România, dând peste cap circulaţia aeriană, feroviară şi cea de pe drumurile din ţară, vom întâmpina o altă perioadă grea, cu temperaturi foarte scăzute, care pot ajunge la -25 de grade Celsius în timpul nopţii. Sursa: REUTERS
UPDATE 18:44 Ministerul Sănătății anunță un protocol special pentru periaoda de ger care urmează: „Persoanele fără adăpot care ajung în spitalele de urgență nu trebuie lăsate să plece, ci vor fi transporantate către adăposturile puse la dispoziție de primării”, a anunțat subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat. Până în data de 8 februarie, cât se estimează că durează gerul, seriviciile de ambulanță vor ridica de pe stradă persoanele fără adăpost.
Evenimentul zilei a luat în considerare sectoarele ce pot fi afectate de instalarea gerului în România şi vă prezintă situaţia ca atare, inclusiv sfaturi despre cum să te îngrijeşti în următoarea perioadă.
SĂNĂTATE
Cum să te îngrijeşti pe vreme geroasă: care sunt semnele hipotermiei, cum acționați în caz de îngheț
Evitați pe cât posibil deplasările în spații deschise și expunerea la frig și consumați alimente bogate în proteine, fructe şi legume, sunt sfaturile medicilor de la Ministerul Sănătății. Aflați care sunt semnele care trebuie să vă pună în gardă.
Dacă măsurile de protecţie contra frigului sunt insuficiente, există riscul să apară hipotermia, adică scăderea temperaturii corpului sub 35 de grade C sau degerăturile.
Atenție la tremurat violent, amețeală, buze și unghii albastre
Temperatura normală a corpului uman este între +36 de grade C şi +37,5 de grade C. Cele mai mari probleme cu reglarea temperaturii le au copiii şi bătrânii.
"Rezistenţa copiilor la frig este diferită de a adulţilor care au o masă corporală mai mare expusă la aceleaşi temperaturi scăzute. Pentru orice