Protestele din strada au fost o piscatura de tantar pe langa copita in plina figura incasata de guvernul Boc prin decizia Curtii Constitutionale referitoare la legea comasarii alegerilor de anul acesta.
Este o decizie care le strica partidelor din coalitie toate aranjamentele electorale si nici macar nu le aduce ca minim beneficiu inceputul de detensionare a situatiei, care ar fi facut sacrificiul cat de cat acceptabil.
Ultimul lucru pe care Guvernul Boc l-a vizat atunci cand si-a asumat rapunderea pe controvesata lege a fost economia de 20 de milioane de euro la buget. Suma este derizorie in comparatie cu ceea ce sifoneaza clientii politici si daca guvernul ar fi fost preocupat in mod real de soarta banilor publici, ar fi avut metode cu mult mai eficiente si corecte de a salva cu mult mai multi bani publici.
Puterea incerca prin aceasta lege sa-si maximizeze sansele de a obtine un scor cat mai bun la alegeri, iar strategia era securizarea fidelitatii primarilor, proprii si racolati, care, ajutati cu tot ce se mai poate mulge de la buget, inclusiv din rezerva premierului, sa fie folositi pe post de locomotive electorale. In acelasi scop, legea continea si alte mizerii uriase, de la crestera numarului de parlamentari, cu ajutorul unei norme aberante de reprezentare, la reducerea pedepselor pentru mita electorala si o foarte rapida redesenare a colegiilor electorale, exclusiv in functie de vointa executivului.
Nu stim inca motivele concrete de respingere a legii, daca a fost vorba despre prelungirea mandatului autoritatilor locale fara a ne afla intr-o situatie exceptionala, despre incalcarea unor conventii internationale sau despre alte aspecte, dar fiecare dintre enormitatile din lege o faceau indezirabila, chiar periculoasa pentru democratie, insa extrem de profitabila pentru putere. Culmea este ca pretul de imagine pl