Ioana Roşu este bibliotecară de mai bine de 15 ani, iar în tot acest timp i-a învăţat pe semenii ei să iubească lectura. Dacă abonaţii bibliotecii nu se pot deplasa la sediu, Ioana Roşu le duce acasă cărţile dorite.
Comuna gorjeană Bărbăteşti se mândreşte, printre altele, cu biblioteca şi Muzeul Satului. Acestea au fost amenajate în satul Petreşti, în clădirea unei şcoli vechi de 100 de ani în care s-au făcut lucrări de reabilitare. Pasionată de literatură, bibliotecara Ioana Roşu a făcut tot posibilul ca şi semenii ei să iubească lectura. Astfel, dacă în urmă cu un deceniu avea20 de abonaţi, în prezent, Biblioteca Bărbăteşti are peste 600 de cititori activi. Dintre aceştia, aproximativ 50 nu se pot deplasa la sediul bibliotecii, astfel că Ioana Roşu merge lunar la ei acasă pentru a le duce cărţile dorite. „Abonaţilor care nu pot să vină la bibliotecă, pentru că sunt bătrâni, bolnavi sau imobilizaţi la pat, le duc cu mașina acasă cărţile dorite. Sunt 12 persoane imobilizate la pat. Îmi trimit prin poştăriţa satului lista cu cărţile pe care doresc să le citească, iar eu, o dată pe lună, merg la dumnealor acasă, le duc cărţile şi le iau pe cele pe care deja le-au citit. Cum să îi refuz unui om dreptul de a citi? Printre cititori sunt şi oameni bătrâni, cărora le trece timpul mai uşor citind, oameni care iubesc lectura“, a spus bibliotecara din Bărbăteşti.
Cultura, importantă pentru autorităţile din Bărbăteşti
Pentru a avea cititori, Ioana Roşu spune că este nevoie de implicare. Astfel, după ce biblioteca s-a mutat în sediul reabilitat, Ioana Roşu a încheiat protocoale de colaborare cu numeroase şcoli, unele chiar şi din comunele învecinate, dar şi cu alte instituţii. Biblioteca din Bărbăteşti a fost prinsă în Programul Biblionet, iar utilizatorii de aici au acces la calculatoare. „Biblioteca şi muzeul funcționează într-o şcoală în care nu se m