Sebastian Lăzăroiu vorbeşte, într-un interviu în exclusivitate, despre demersurile eşuate ale Opoziţiei de a capitaliza politic protestele antiguvernamentale, precum şi despre „risipirea" acesteia într-un context în care ar fi trebuit „să strângă rândurile". Sociologul susţine că USL nu se va regăsi pe buletinele de la parlamentare şi asta fiindcă alegerile locale vor confirma: USL nu va lua mai mult de 40%. Cu alte cuvinte, ce rost mai are ca PSD şi PNL să rămână împreună în aceste condiţii?
Cât despre Mazăre, protestatarul cu beretă roşie şi uniformă kaki, Lazăroiu consideră că acesta rămâne un personaj teribilist care, prin manifestările sale, decredibilizează orice protest serios.
Care va fi rezultatul acestor proteste de stradă care, într-un fel sau altul, au marcat scena politică la începutul lui 2012? Va face coaliţia de guvernare o serie de concesii pentru a pune capăt nemulţumirilor exploatate de USL în actualul context? Altele decât retragerea din dezbatere publică a Legii Sănătăţii şi modificarea Legii privind taxa auto...
S.L.: Cred că încet-încet îşi vor pierde din intensitate. Dar problema rămâne. În primul rând, s-a creat un punct de cotitură în anul electoral 2012. În al doilea rând, nemulţumirea latentă se poate reaprinde oricând. Orice scânteie poate face acest lucru. Dacă privim lucrurile din această perspectivă, deja nu se mai pune problema de concesii, ci de măsuri care să asigure o continuitate a reformelor în anul 2012. Pentru asta e nevoie de credibilitate în executiv. Şi, de asemenea, coaliţia la guvernare va putea să folosească energiile devoalate în aceste zile în folos propriu electoral. Anul electoral 2012 va fi de fapt o bătălie pe captarea acestor energii.
Credeţi că o largă remaniere guvernamentală ar fi soluţia? Sau eventuala înlocuire a premierului Boc cu un tehnocrat, agreat în egală măsură de Putere şi