Violenţele de vineri din Siria au provocat moartea a 35 de persoane, dintre care 23 de civili şi 12 membri ai forţelor de securitate. Informaţia este oferită de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). În acest context, europenii şi ţările arabe au prezentat Consiliului de Securitate al ONU un nou proiect de rezoluţie asupra situaţiei din Siria. Textul cere ca Guvernul sirian să pună imediat capăt “tuturor atacurilor şi încălcărilor drepturilor omului" împotriva populaţiei sale civile.
Documentul are la bază un plan de soluţionare a crizei aparţinând Ligii Arabe, care cere plecarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, acuzat că îşi masacrează populaţia, şi organizarea de alegeri libere.
"Avem şansa astăzi (vineri) de a putea deschide un nou capitol în legătură cu Siria", a apreciat ambasadorul german Peter Wittig la sosirea sa la Consiliu. El se referea astfel în mod implicit la blocarea unor rezoluţii anterioare de către Rusia şi China, încă de la începutul crizei din Siria.
Noul text, pregătit de Paris, Londra şi Berlin împreună cu mai multe ţări arabe, a fost prezentat în mod oficial de către Maroc. Rusia şi China au opus un veto, în octombrie, unui text anterior, care condamna reprimarea sângeroasă din Siria.
Lideri ai Ligii Arabe urmează să prezinte planul în faţa Consiliului marţi. Promotorii noii rezoluţii doresc ulterior un vot asupra textului lor. Adjunctul ministrului rus de Externe Ghenadi Gatilov a avertizat vineri că Moscova nu va susţine nicio rezoluţie ONU care îndemană la îndepărtarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
Peste 5.400 de oameni au murit în Siria de la începutul revoltei populare declanşate în martie 2011.
Violenţele de vineri din Siria au provocat moartea a 35 de persoane, dintre care 23 de civili şi 12 membri ai forţelor de securitate. Informaţia est