Întrebarea „ce este romantismul?“ pare destul de simplă, însă este destul de greu să găsim un răspuns potrivit sau corect. Dicţionarul defineşte romantismul drept „o înclinare spre visare, spre melancolie“ - numai că această explicaţie nu este suficientă, întrucât oamenii sunt mai complicaţi şi mai profunzi decât atât. Ce să fie romantismul? Are oare legătură cu dragostea? Înseamnă apropiere fizică şi emoţională, intimitate şi timp petrecut cu persoana iubită? Ei bine, se pare că înseamnă mult mai mult. Dacă ar fi să ne luăm după psihologi şi specialişti în terapie de cuplu, romantismul este însăşi esenţa vieţii de cuplu, este elementul fără de care nimeni nu poate avea o viaţă amoroasă.
Se poate spune că romantismul este adevărata identitate a unei iubiri. Este acel „ceva“ care scoate la iveală adevărata personalitate a unui om, ajutându-l să fie mai bun ca iubit, soţ sau partener. Romantismul este o sărbătorire a vieţii pe care două persoane o trăiesc formând un cuplu, izvorând în mod natural din inimile care se iubesc. Romantismul arată fiecărui partener cine este şi ce rol joacă într-o relaţie. Nu este o responsabilitate, dar „are grijă“ ca fiecare partener să îşi amintească mereu care îi sunt responsabilităţile faţă de celălalt şi faţă de iubire. Altfel spus, romantismul este modalitatea pe care doi îndrăgostiţi o au la dispoziţie pentru a-şi exprima recunoştinţa faţă de norocoasa coincidenţă care i-a adus împreună.
În ciuda acestor definiţii şi explicaţii minunate, într-o lume atât de aglomerată şi de ocupată, unde acţiunile sunt acaparate de muncă şi rutină, oamenii uită să mai fie romantici. Iar fără romantism, lumea este mai urâtă şi mai puţin roz. Vestea bună este că romantismul poate fi reînviat în orice moment şi, odată trezit la viaţă, aduce un suflu nou relaţiei şi iubirii.
Gesturi romantice zi de zi
Nu este atât de