Subscrierile la asigurarile obligatorii de locuinte au scazut semnificativ spre finele lui 2011, in conditiile in care proprietarii neasigurati nu au fost sanctionati. Este posibil insa ca anul acesta primariile sa inceapa sa aplice amenzi, pentru a atrage bani la bugetele locale.
"La sfarsitul anului 2011, PAID gestiona un portofoliu de 577.876 de polite de asigurari obligatorii pentru locuinte", a declarat pentru DailyBusiness.ro Marius Bulugea, presedintele Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), organizatia care emite politele de asigurare obligatorie.
El a mentionat ca subscrierile pe asigurarile obligatorii de locuinte au avut o evolutie pozitiva lenta, in primele 8 luni ale anului, cand portofoliul PAID ajunsese la peste 800.000 de polite, dupa care au inceput sa scada.
De ce au scazut subscrierile
Bulugea a subliniat ca dupa luna august 2011, s-a observat o diminuare constanta a portofoliului, evolutie ce a fost generata de mai multi factori.
"Unul dintre acestia este gradul redus de reinnoire a politelor care au ajuns la maturitate, al doilea tine de scaderea dramatica a vanzarilor de noi polite, iar al treilea tine de mesajele ce au fost transmise constant de catre autoritatile locale cu privire la aplicarea sanctiunilor prevazute de lege pentru proprietarii neasigurati", a declarat presedintele PAID.
Legea asigurarilor obligatorii de locuinte a intrat in vigoare pe 15 iulie 2010. Romanii care nu-si asigura casele risca sa fie amendati cu 100-500 de lei.
O alta problema pe aceasta piata este ca peste jumatate din asigurari sunt incheiate pentru casele de chirpici. "In prezent, aproape 55% din portofoliul PAID este detinut de politele incheiate pentru locuinte de tip B, iar tendinta este, in continuare, de scadere a numarului asigurarilor obligatorii pentru