Prea puţini oameni investesc în prezent pentru a avea o bătrâneţe liniştită. Unul dintre motive este că aceştia îşi imaginează cu greu cum va fi peste 30 de ani, când vor avea mult mai puţină energie pentru a munci, când nevoia de confort creşte exponenţial, iar banii din pensie sunt, în cele mai multe cazuri, mult prea puţini. Sursa: ROXANA ROSETI
O strategie de economisire şi investiţii disciplinată şi prudentă poate asigura, în timp, o sursă de venituri constantă şi consistentă pentru o persoană trecută de prima tinereţe.
Săracii muncesc pentru bani, bogaţii muncesc pentru a învăţa
Unul dintre motivele pentru care oamenii aleg să nu investească este că nu cred în capacitatea lor de a înţelege mecanismele economice în general şi cele ale burselor în particular, potrivit investopedia.com.
De multe ori, acest motiv nu este unul real. Lipsa de cunoaştere poate fi depăşită prin auto-educare temeinică practicată în ani de zile. Există multe cursuri de educaţie financiară organizate de instituţii de învăţământ, companii sau de către organizaţii non-profit. De asemenea, există multe cărţi pentru cei ce vor să devină investitori care te pot învăţa chiar mai mult de atât.
Una din aceste cărţi este "Rich Dad, Poor Dad" (2000),de Robert Kiyosaki, considerată foarte importantă pentru un investitor aflat la început de drum. Potrivit lui Kiyosaki, oamenii săraci sau cei aflaţi în clasa de mijloc muncesc în primul rând pentru bani, dar oamenii bogaţi muncesc în principal pentru a învăţa mereu lucruri noi, a-şi însuşi noi abilităţi şi a-şi crea noi relaţii şi conexiuni.
În plus, autorul atrage atenţia că sistemul de învăţământ, deşi te ajută să-ţi creezi o educaţie solidă, îţi poate induce şi ideea de a munci din greu toată viaţa fără a dobândi independenţa financiară. Astfel, şcoala nu te învaţă să faci suficient d