Christine Lagarde, şeful Fondului Monetar Internaţional (FMI), pară că a făcut progrese sâmbătă în eforturile sale de a creşte puterea financiară a instituţiei pe care o conduce pentru a ajuta Europa să prevină ca problemele privind criza datoriilor să se extindă în toată lumea, scrie publicaţie americană „The Huffington Post”.
Christine Lagarde, care l-a înlocuit pe Dominique Strauss-Kahn în funcţia de director general al Fondului în urmă cu şase luni, încearcă să majoreze resursele FMI cu 500 de miliarde de dolari astfel încât să poată ajuta dacă va fi nevoie de mai multe împrumuturi în Europa sau în altă parte. FMI este, în mod tradiţional, creditor de ultimă instanţă al statelor din întreaga lume şi a fost implicat în ultimii ani în salvarea Greciei, a Irlandei şi a Portugaliei.
Insistând că FMI este un „pariu sigur” şi că nicio ţară nu a pierdut vreodată bani contribuind la resursele Fondului, Lagarde a argumentat că majorarea fondurilor instituţiei ar putea ajuta la îmbunătăţirea încrederii în sistemul financiar global. Dacă Fondul are suficienţi bani, pieţele vor fi reasigurate şi nu vor folosi aceste resurse, a spus Lagarde, folosind argumente similare cu cele ale Franţei privind necesitatea creşterii fondului de urgenţă al Uniunii Europene.
„Pentru acest motiv mă aflu eu aici, cu geanta mea mică, pentru a aduna într-adevăr ceva bani”, a spus Christine Lagarde, la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Îndemnul lui Lagarde pare a se bucura de sprijinul miniştrilor din Marea Britanie şi Japonia, contribuitori semnificativi ai Fondului, de la care se aşteaptă să contribuie la orice exerciţiu de majorare a resurselor.
George Osborne, ministrul de finanţe al marii Britanii, a declarat că există „un motiv pentru creşterea resurselor FMI şi...pentru a demonstra că toate statele vor să ajute la rezolvarea problemelor întregii