Fiscul nu-i sperie neapărat pe români în perioadă de criză. Dimpotrivă, există sedii ale instituţiei în care oamenii intră cu plăcere sau cel puţin cu interes. Este vorba despre cele 21 de magazine specializate ale Fiscului, unde sunt scoase la vânzare mărfurile confiscate.
Practic, din 1999 încoace, ANAF a reuşit să-şi dezvolte o mică reţea comercială unde angajaţii proprii vând marfa şi virează banii la buget.
Preţurile sunt mai mult decât convingătoare. De exemplu, la magazinul Fiscului din Bucureşti, un pulover bărbătesc poate fi găsit la 10 lei, o cravată la 50 de bani, iar o pălărie pentru doamne poate costa sub 3 lei. Aproximativ 5 lei face o pereche de pantaloni sau un tricou.
Într-adevăr, calitatea mărfii nu este cea mai bună, dat fiind că aceasta provine din confiscările de la vânzătorii care încalcă legea. Cu toate acestea, anul trecut, românii au cumpărat mai mult decât în 2010 din unităţile specializate ale ANAF.
Vânzări de peste jumătate de milion de euro în 9 luni
În primele nouă luni ale anului 2011, "s-au valorificat bunuri confiscate şi intrate în proprietatea privată a statului conform O.G.nr.14/2007 cu modificările şi completările ulterioare, în valoare de 2.196.328 lei", au comunicat reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru EVZ.
Pentru comparaţie, vânzările pe întreg anul trecut s-au cifrat la 2,2 milioane lei (peste 500.000 de euro), practic sumă bifată în primele nouă luni din 2011. Este adevărat, o mare contribuţie a avut-o anul trecut magazinul din Capitală, care, cu vânzări de peste 448.000 de lei (104.000 euro) contribuie cu peste 20% la vânzările totale ale ANAF în întreaga ţară.
Magazinul Fiscului din Bucureşti a fost deschis la jumătatea lunii decembrie 2010, sute de persoane înghesuindu-se să pună mâna pe chilipiruri chiar din prima zi. Într-o lună şi jumătate de la desc