Oul nu este doar un aliment gustos, ci si foarte santos continand toti nutrientii esentiali, in cantitati ideale.
Ce contine un ou? Conform whfoods, un ou de gaina are circa 50 de grame si contine 70-80 de calorii.
Ouale sunt o sursa excelenta de triptofan, un ou asigurand 25% din necesarul zilnic. Triptofanul face parte din categoria aminoacizilor esentiali care sunt absolut necesari celulei nervoase. Un ou aduce 15% din necesarul zilnic de proteine, cu cele 6,26 grame pe care le contine fiecare ou. Oul este o sursa importanta de vitamine din grupul B (B2, B12, B5), dar si de vitamina D, precum si o importanta sursa de vitamina A.
Ouale contin fosfor, seleniu, fier, potasiu, calciu si alte minerale importante pentru metabolism. Exceptionala este proportia acestora care respecta exact nevoile de minerale si vitamine ale organismului. Un ou contine 0,04 grame de omega 3 si 0,64 de grame de omega 6.
Ouale intra in categoria alimentelor perfecte si pentru cantitatea importanta de colina. Un ou aduce 113 miligrame de colina, un aminoacid esential, pe care organismul nu-l poate sintetiza, si care este fundamental necesar membranelor celulare, facand posibil schimbul de nutrienti. Lipsa acestui aminoacid este una din principalele cauze care duc la oboseala accentuata, insomnie si la acumularea de grasime.
Ouale contin cantitati importante din toti cei opt aminoacizi esentiali, care sunt indispensabili organismului si care nu pot fi sintetizati prin procese metabolice, iar pentru aceasta oul este un aliment exceptional.
Oul ajuta la cresterea concentratiei colesterolului sanatos, are un puternic efect antiinflamator, protejeaza activitatea cardiaca si tesutul nervos. Concret, un ou are 5,3 grame de grasime, dintre care 1,6 sunt grasimi saturate si 2,75 grasimi nesaturate. Un ou contine 212 miligrame de