O trăsnaie de maşinuţă, tăbliţe în miniatură, fluiere şi păpuşi, toate realizate din piatră în urmă cu 2.800-7.500 de ani, au fost expuse la Muzeul Mardin din Turcia. Specialiştii sunt surprinşi de tăbliţele care nu au mai mult de cinci centimetri, peste care nu se vede deloc că au trecut aproape trei mii de ani şi care reprezintă... un titlu de proprietate asupra unei grădini cu pomi fructiferi.
Arheologul Mesut Alp vorbeşte cu mândrie despre colecţia scoasă la suprafaţă în urmă cu mai multe luni din situl de la Kiziltepe. El spune că „maşinuţa” bizară, care seamănă mai degrabă cu un tractor din zilele noastre (dar cine ştie ce utilitatea avea în vremurile acelea de demult?), a fost cioplită în piatră moale, probabil de nisip, în urmă cu peste şapte milenii. Jurnaliştii turci s-au grăbit să afirme că aceasta este cea mai veche maşinuţă de jucărie realizată de om, iar pe forumuri se speculează mult cu privire la utilitatea ei: „Aveau timp oamenii din Epoca de piatră să construiască jucării pentru copii?”, se întreabă unii internauţi, în timp ce alţii spun că vehiculul în miniatură ar fi servit mai degrabă la unele ritualuri.
Discuţiile sunt încinse pe site-urile de specialitate, unii arheologi susţinând chiar că „maşinuţa” nu este chiar atât de veche pe cât se pare, ea semănând foarte mult cu un car de luptă cu patru roţi de tipul celor folosite de sumerieni. Până când arheologii turci vor veni cu lămuriri, o întrebare îi macină pe pasionaţii domeniului: de unde ştiau oamenii Epocii de piatră de felul în care vor arăta, mult mai târziu, maşinile sau tractoarele?
O trăsnaie de maşinuţă, tăbliţe în miniatură, fluiere şi păpuşi, toate realizate din piatră în urmă cu 2.800-7.500 de ani, au fost expuse la Muzeul Mardin din Turcia. Specialiştii sunt surprinşi de tăbliţele care nu au mai mult de cinci centimetri, peste care nu se vede deloc că au trecut