Liderii statelor euro şi non euro din UE se întâlnesc luni, la Bruxelles - unde va fi grevă generală - la un aşa numit Consiliu informal, prima reuniune la acest nivel din 2012, pentru a discuta despre soluţiile crizei datoriilor. Problemele cheie care rămân pe agenda liderilor UE se referă la: Grecia şi acordul tensionat cu creditorii săi privaţi pentru iertarea datoriilor, la capacitatea de împrumut a zonei euro şi funcţionarea instrumentelor prin care ţările să poată fi ajutate şi la acordul politic pe tratatul fiscal care introduce reguli drastice privind deficitul şi datoria publică.
O nouă chestiune pe care toate capitalele europene vor să o discute - creşterea economică şi crearea de locuri de muncă - porneşte de la câteva propuneri extrem de controversate.
1. Planul anti-recesiune al UE: cum să aibă UE creştere economică şi joburi.
Acesta va fi un punct cheie nou al reuniunii de luni după ce, politicienii, experţii şi, mai recent, agenţiile de rating au ajuns la o concluzie comună: doar măsurile de austeritate - care restrâng consumul şi creditarea din cauza neîncrederii populaţiei, respectiv a băncilor - nu sunt singura soluţie la criza datoriilor. Standard&Poors a avertizat recent, odată cu retrogradarea ratingurilor unor economii importante din zona euro, că "mono strategia UE bazată doar pe pilonul austerităţii este auto-distructivă". Un aşa numit plan secret franco-german susţine câteva măsuri cheie, controversate, pentru creştere economică şi relansarea pieţei muncii şi cere consolidarea taxelor în mediul de afaceri la nivel UE, promovează introducerea taxei pe tranzacţiile financiare şi insistă pe redirecţionarea a cel puţin 25% din fondurile europene necheltuite spre un program pentru investiţii şi competitivitate.
Citeşte şi: Cum vrea Franţa şi Germania să ia banii din fondurile UE şi cum a reacţionat Bruxelle