TRAIAN BĂSESCU: Mâine la Bruxelles am două activităţi. Una este legată de întâlnirea cu domnul Rasmussen în vederea pregătirii sumitului NATO ce va avea loc în Chicago. Sunt pe agendă câteva subiecte care vor fi discutate, primul este sistemul de apărare antirachetă.
Un alt subiect este legat de conceptul de smart defense şi avem două aspecte de ridicat, de adus în atenţie şi de validat. În ceea ce priveşte apărarea aeriană a statelor NATO, România s-a angajat să achiziţioneze 48 de aeronave. În conceptul de smart defense putem construi şi altfel: mai multe state din zona pot asigura asigurarea aeriană. Acest lucru ar degreva statele de o parte însemnată de cheltuieli. Am putea să ne gândim la un număr mai mic de avioane dacă alte state din regiune ar intra în acest parteneriat.
De asemenea, România ar putea ajuta la apărarea cibernetică. Avem mulţi hackeri talentaţi care ar putea fi utilizaţi în acest scop.
Un alt subiect extrem de important este procesul de tranziţie din Afghanistan. România are 2000 de militari în acea zonă. Trebuie să stabilim şi cu aliaţii şi cu sistemele de comandă un proces prin care România să-şi diminueze participarea în Afghanistan. Nu se pune problema în 2012, dar începând cu 2013 trebuie să trecem la o diminuare consistentă a resurselor, având în vedere îndeplinirea misiunilor.
Relaţia NATO-Rusia va fi discutată. Voi pleca de la premisa că e foarte bine să ai în Rusia un partener.
Despre scutul de la Deveselu pot să vă spun că progresăm în pregătirea aranjamentelor legale. Lucrurile nu sunt foarte simple din acest punct de vedere.
Principalele două obiective ale acestui consiliu informal: tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în UE şi monetară; ocuparea forţei de muncă în special în rândul tinerilor.
Având în vedere situaţia economică a UE trebuie să abordăm şi problema legată de