Coaliţia de guvernare dă primele semne de slăbiciune după presiunea intensă la care a fost supusă în ultima perioadă în urma protestelor de stradă. Dacă până nu demult lideri PDL şi UDMR afirmau la unison că exclud alegerile anticipate, vicepreşedintele Uniunii, Laszlo Borbely, a declarat duminică pentru Mediafax faptul că partidul său va analiza serios în aceste zile varianta anticipatelor cerută de protestatari, dar şi de Opoziţie. În opinia lui Borbely, procedura ar mai "linişti vocea străzii" şi ar asigura un consens cu Opoziţia.
"Nu ne temem de alegerile anticipate, sunt convins în capacitatea de organizare a UDMR în acest sens", a subliniat ministrul Mediului şi Pădurilor.
Borbely mai spune că această acţiune este determinată de situaţia socio-politică actuală şi de decizia Curţii Constituţionale, care a calificat drept neconstituţională legea care propunea comasarea alegerilor locale şi parlamentare din acest an.
Poziţia UDMR s-a schimbat astfel cu 180 de grade în doar câteva zile. Înainte de decizia Curţii Constituţionale, liderii coaliţiei de guvernare declarau raspicat că nu pot fi de acord cu organizarea alegerilor parlamentare inainte de termenul prevazut, toamna anului 2012.
Poziţia lui Borbely a fost susţinută duminică şi de Csaba Asztalos, membru al UDMR, dar si presedinte al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii. Acesta a postat un mesaj pe internet cu titlul "UDMR, pro alegeri anticipate”.
Tot Csaba Asztalos afirma că "demisia doctorului Raed Arafat şi declanşarea de proteste sociale, care exprimă o refulare a nemulţumirilor acumulate în societate ca rezultat al stilului de guvernare unilaterală a preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc, practică percepută ca o încălcare a demnităţii umane a cetăţenilor".
Coaliţia de guvernare dă primele semne de slăbiciun