Europa discută alocarea a 22 de miliarde de euro pentru finanțarea unor programe menite să ducă la crearea de locuri de muncă pentru generația tânără, potrivit The Guardian. Sursa: Vlad Stanescu
A fi tânăr în Europa zilelor noastre nu este deloc ușor. Proapăt ieșit de pe băncile facultății cu greu își poți găsi un loc de muncă, iar și mai greu vei găsi un post în domeniul în care te-ai specializat.
În Spania peste 51% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani sunt șomeri. În Italia și în Portugalia procentul tinerilor fără un loc de muncă se ridică la 28%-30%. În Grecia lovită puternic de criză și austeritate, circa 46% dintre tinerii care au ieșit din școală nu-și pot găsi de lucru. Și în Marea Britanie circa 22% dintre cei cu vârste cuprinse între 16 și 24 ani sunt șomeri.
La Forumul de la Davos, liderii bătrânului continent sunt deciși să ia măsuri pentru a ca a crește oportunitățile de încadrare în câmpul muncii pentru proaspății absolvenți de liceu sau de facultate.
Șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană discută în aceste zile la Davos, în Elveția, un plan prin care proaspății absolvenți, de facultate sau liceu, să beneficieze fie de un loc de muncă, de pregătire suplimentară sau de continuarea studiilor în maximum patru luni după ce părăsesc băncile școlii.
Un draft al acestui proiect afirmă clar: "Obiectivul trebuie să fie acordarea în patru luni de la finalizarea studiilor o ofertă de muncă de calitate, posibilitatea continuării studiilor, de a deveni ucenic sau de a beneficia de training".
Potrivit unor surse citate de publicația britanică ”The Guardian”, circa 22 de miliarde de euro din Fondul Social ar putea fi alocate în acest sens. Comisia Europeană ar putea lucra cu fiecare țară în parte pentru a pune la punct programe naționale și pentru a stabili alocările bugetare necesare.