Pe fondul împrumuturilor contractate de această România şi al perspectivelor economice sumbre din întreaga regiune, afectată de criza din zona euro, "iarna nemulţumirii" nu va duce, cu siguranţă, la o "vară glorioasă", potrivit unui comentariu publicat pe blogul The Economist.
Au fost numiţi "viermi", "o mahala ineptă şi violentă" sau "ciumpalaci", dar sute dintre ei, exasperaţi de măsurile de austeritate, de incompetenţa politică şi absenţa consultării publice în privinţa legilor, încă ies pe străzile îngheţate din Bucureşti şi din alte oraşe româneşti pentru a le cere preşedintelui şi Guvernului să demisioneze, se arată în comentariul săptămânalului britanic, citat de Mediafax.
Miercuri, preşedintele Traian Băsescu a rupt în cele din urmă tăcerea cu un discurs televizat, în care a recunoscut că s-a produs o "ruptură" între el şi o parte din populaţie. El a afirmat că austeritatea a fost necesară pentru a restabili sănătatea economică a României şi s-a plâns că este "nedrept" să fie numit "dictator", aşa cum au făcut unii protestatari.
Între timp, opoziţia încearcă să obţină capital de pe urma mişcării de protest, organizând demonstraţii în paralel.
Ţara a contractat un alt împrumut de cinci miliarde de dolari de la FMI, în afară de pachetul de 27 de miliarde convenit în 2009 cu UE şi FMI. Având în vedere că perspectiva de creştere este redusă în toată regiunea pe fondul crizei din zona euro, "iarna nemulţumirii din România are puţine şanse să se transforme într-o vară glorioasă", mai spune publicaţia britanică.