Definitivarea pactului de disciplină bugetară comună şi situaţia Greciei sunt subiectele discutate, astăzi, la summitul UE de la Bruxelles. Berlinul a înfuriat Atena cerând ca bugetul elen să fie „dictat“ de un comisar european.
Liderii europeni se întâlnesc astăzi, la Bruxelles, în cadrul primului summit de criză din 2012 pentru a găsi soluţii pentru „reducerea şomajului în rândul tinerilor, valorificarea pieţei unice şi susţinerea IMM-urilor".
Aceasta este tema oficială a reuniunii anunţată de preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy. Reuniunea este importantă şi pentru România deoarece liderii europeni vor definitiva textul pactului de disciplină bugetară, documentul urmând să fie semnat oficial la Consiliul European din martie.
Definesc disciplina bugetară
Şefii de stat şi de guverne stabilesc astăzi la Bruxelles dacă disciplina bugetară va include, în afara deficitului bugetar, şi nivelul datoriei publice. Ei vor hotărî numărul ţărilor care trebuie să ratifice documentul ca acesta să intre în vigoare (în actualul proiect este nevoie ca pactul să fie semnat de 12 state din zona euro) şi „dacă" şi „în ce fel" vor lua parte la procesele decizionale ţările din afara zonei euro, precum România.
În timp ce Polonia ameninţă că nu va semna documentul dacă nu are un cuvânt de spus în luarea deciziilor, Franţa, condusă de Nicolas Sarkozy, nu este dispusă să lase statele care nu au adoptat moneda european să hotărască soarta zonei euro. Proiectul pactului introduce, la insistenţele Germaniei, „regula de aur" a echilibrului bugetar, mecanisme de corecţie şi sancţiuni pentru ţările indisciplinate, precum şi introducerea deficitului-limită în Constituţia fiecărui stat membru.
Tema cea mai sensibilă a reuniunii informale de astăzi, la care participă şi preşedintele Traian Băsescu, rămâne însă situaţia