Un semnal alarmant pentru zona euro este decizia agenţiei de evaluare financiară Fitch, care a retrogradat cinci ţări din zona euro, printre acestea numărându-se şi Italia, şi Spania.
Situaţia pare destul de gravă, având în vedere că piaţa muncii spaniole a depăşit pragul psihologic de 5 milioane de şomeri. Un iberic din patru nu are loc de muncă, iar şansele de a-şi găsi o slujbă sunt infime în condiţiile în care economia spaniolă bate pasul pe loc.
Noul guvern conservator încearcă să introducă noi reforme pe piaţa muncii pentru a revigora angajările, însă planul are deocamdată puţine şanse de reuşită. Tinerii cred că viitorul este sumbru. Câţiva şi-au găsit de lucru la munci sezoniere, alţii se gândesc să ia calea Germaniei sau a altor state mai puţin lovite de criză, în căutarea unui loc de muncă.
Cea mai mare problemă a spaniolilor, în acest moment, sunt datoriile pe care le au la bănci, în urma creditelor făcute în anii anteriori, pe care acum nu-şi mai permit să le achite. Evacuaţi din case de bănci, tinerele familii au găsit sprijin la rude.
S-au întors să locuiască împreună cu părinţii sau cu fraţii. Cei norocoşi primesc ajutoare sociale de la primărie sau sunt angajaţi temporar pe joburi pe care autorităţile locale le creează special pentru şomeri. Însă şi banii de la stat sunt pe terminate. În condiţiile în care costurile de împrumut ale Spaniei au atins maxime istorice, iar Uniunea Europeană cere Madridului să taie din cheltuielile publice, şomerii se vor trezi fără niciun ajutor de la stat.
Frauda, sport naţional în Italia
Nici Italia nu inspiră prea multă încredere că va reuşi să umple vistieria statului. O dovedeşte frauda pe care o comit miliardarii din provincia Alessandria, situată în nordul Peninsulei. Potrivit revistei germane „Der Spiegel", Fiscul italian a descoperit că numeroşi milionari di