Chinezii au mania de a copia aproape orice, chiar şi oraşe, pe care le reproduc din temelii, după modelul original. Daily Mail a realizat un reportaj despre felul în care nişte investitori din China au ales să reproducă o staţiune din Austria, pe care intenţionează să o vândă ca o copie fidelă a originalului.
Drumul anevoios care şerpuieşte printre câmpurile de orez şi lanurile de bambus auriu duce către culmile unui versant care ar trebui să ofere o impresionantă privelişte alpină. În realitate, vorbim despre o câmpie ceţoasă, care adăposteşte casele a zeci de milioane de imigranţi săraci. Cu toţii se străduiesc să-şi câştige traiul în ateliere aflate în câteva dintre cele mai poluate oraşe ale planetei, Huizhou, Dongguang, Guangzhou şi Shenzhen. Dar dincolo de praf şi agomeraţie se întrevede un peisaj alpin, notează publicaţia.
Muncitorii încă lucrează la construirea satului alpin
O biserică în stil neogotic răsare ca un miraj, dintre acoperişuri de lemn ale cabanelor. Este imaginea unui sat de vacanţă de pe malul unui lac artificial, desprinsă parcă dintr-o ilustrată trimisă din Hallstatt, staţiunea austriacă înscrisă în patrimoniul UNESCO.
Proiectanţii chinezi şi-au propus să o reproducă din temelii în cea mai săracă şi poluată zonă din China. Ar fi un refegiu pentru chinezii cu dare de mână care pot ajunge acolo după doar câteva ore de şofat.
Vestea inaugurării staţiuniii copiate după modelul austraic a stârnit numeroase controverse. Au existat zvonuri potrivit cărora investitorii chinezi ar fi trimis în Europa turişti-"spioni, care ar fi avut drept misiune copierea tuturor informaţiilor utile în reproducerea staţiunii austriece.
Şase luni mai târziu, după demararea proiectului, când construcţiile erau aproape gata, reporterii de la Daily Mail au încercat să pozeze în investitori occidentali, interesaţi să cumpere