Industria farmaceutica a investit, in ultimii ani, mai multi bani in cercetare si dezvoltare (research&development – R&D) decat industria IT&C. In 2009, investitiile din domeniu in Europa s-au ridicat la 27,4 miliarde de euro, Romania avand printre cele mai mici sume cheltuite in acest sens.
Clasamentul european este condus de Germania, cu o valoare a investitiilor pentru R&D in farma de 5,37 miliarde de euro, urmata de Marea Britanie, cu circa 4,97 miliarde de euro si, la foarte mica distanta, de Franta, cu 4,96 miliarde de euro, conform unui raport anual al Federatiei Europene a Industriilor si Asociatiilor Farmaceutice (EFPIA).
In coada topului se afla Bulgaria, cu investitii de 1 milion de euro. Urmeaza Cipru, Croatia si Cehia, care au investit sub 50 de milioane de euro, apoi Grecia (84 de milioane de euro), Slovenia (88 de milioane de euro) si Norvegia (96 de milioane de euro).
Portugalia depaseste 100 de milioane de euro, pe cand Romania a inregistrat investitii de 150 de milioane de euro, in crestere semnificativa fata de 2008, cand valoarea lor a fost de 30 de milioane de euro. Tara noastra are o valoare a investitiilor de cateva zeci de ori mai redusa fata de cea a tarilor vest-europene. Pentru tari ca Ungaria sau Polonia nu exista informatii.
In Romania, mare parte din suma reprezinta investitiile companiilor de medicamente si mai putin cele ale institutiilor de cercetare de stat. In cazul cercetarii si dezvoltarii de noi medicamente, testele clinice reprezinta o parte importanta din cheltuieli.
In 2009, piata produselor farmaceutice din Romania a inregistrat o scadere de 1,7%, ajungand la un nivel de 1,91 miliarde de euro, potrivit datelor companiei de cercetare Cegedim.
Toate medicamentele noi sunt rezultatul unei activitati de cercetare si dezvoltare indelungate, costisitoare si riscante. De la descoperirea substantei