Toată lumea e cu ochii pe economiile emergente, China, India, Brazilia, în speranţa că ele vor salva lumea de la colapsul economic, acum că Occidentul e cufundat în probleme şi datorii. Forumul Economic de la Davos a fost o ocazie bună pentru aceste ţări de a-şi etala încrederea de sine şi de a juca o mână forte.
Una dintre temele principale ale Forumului Economic de la Davos a fost creşterea economică. Deşi termenul este un fel de formulă magică deja de ani buni de zile, niciodată nu a fost mai clar că acest indicator macroeconomic este apanajul exclusiv al economiilor emergente, pe scurt BRIC (Brazilia, Rusia, India, China).
Pentru 2012, Banca Mondială prevede o creştere economică mondială de 2,5%. În cazul Chinei vorbim însă de 8,4%, în cel al Indiei de 6,8%. "Marea Transformare"–motto-ul de anul acesta al Forumului–a devenit deja realitate. Speranţele economice vin în zilele noastre din sudul şi estul mapamondului.
Un manager al unui concern informatic indian cu o cifră de afaceri de câteva miliarde de dolari anual afirma la Davos că Europa este a doua piaţă de desfacere pentru firma sa şi că în consecinţă îşi face mari griji din cauza crizei euro. În acelaşi timp, însă, Srinivas afirma că europenii trebuie să se pună în sfârşit pe treabă. "Noi nu am aşteptat cu mâna întinsă la stat", spunea pe un ton deja nervos managerul indian, care sublinia că şi sectorul privat trebuie să pună umărul la rezolvarea crizei.
Şi directorul Centrului pentru rolul Chinei în economia mondială a avut o apariţie plină de încredere. Li Dakoui atrăgea atenţia la Forumul de la Davos că ţara sa are în proprietate titluri de stat americane de peste o mie de miliarde de dolari şi deci că Beijingul contribuie deja la stabilizarea economiei americane. Până nu demult, economiile emergente trebuia să asculte sfaturi de guvernare de la occidentali. Balanţa s-a încl